Galeria Basil & Basil Art - ateliere de pictura

FII CEEA CE VREI SA DEVII!
www.galeriabasil.ro
www.atelieredepictura.ro

luni, 17 ianuarie 2011

revista VIP, Nr 2/2011


Hobby reconfortant, la Basil: Ucenicia in arta picturii si a mozaicului
In curtea Casei Universitarilor de pe strada Dionisie Lupu functioneaza, de aproape sase ani, Galeria de Arta
Basil, condusa si intretinuta de sotii Luminita si Bogdan Vasile. Locul este unic in peisajul citadin al Capitalei, prin ambianta pitoreasca si calda care ii intimpina pe toti cei care ii trec pragul, dar si prin atmosfera artistica, de atelier de creatie, in care serii de cursanti se initiaza sau se perfectioneaza in tainele artelor plastice. Cei care vin la cursurile de creatie artistica de la Basil si-au facut din aceasta preocupare un hobby reconfortant, care reface ceea ce strica stresul cotidian si, in plus, aduce acel gust al placerii de a te simti in stare sa creezi ceva prin care te simti
„altfel“, in postura de om obisnuit.

Galeria Basil este situata intr-o sala lunga, spatioasa, cu pereti din caramida si grinzi din lemn masiv; casa, de la prima caramida pina la acoperis, este o cladire neobisnuita pentru Bucuresti, fiind cindva, probabil, vreun acaret al unei case boieresti. Usa de la intrare e deosebit de masiva si, pina o deschizi, trec citeva fractiuni de secunda in care te intrebi „oare ce este inauntru?“, cu atit mai mult cu cit, in spatele tau, este un parc care seamana cu un fragment de padure. Locul este destul de singuratic, ceea ce te face sa simti ca atmosfera este, cumva, ca de film...
Inca de la primii pasi, simti ca „miroase a bine“, a natural si frumos, a liniste si bunavointa. Trebuie, mai intii, sa treci de un rastel inalt, ornamentat cu palarii retro, unde se afla si un cuier, pentru a descoperi, imediat dupa acestea, un bar cu o balustrada din lemn lustruit, pe care se afla o multime de reviste si albume de arta. Peretii sint acoperiti de tablouri care, de obicei, fac parte dintr-o expozitie temporara. Pe linga pereti se afla tot felul de vase din ceramica si obiecte de decoratiuni interioare, chiar si piese de mobilier. In capatul opus al incaperii este un podium, care poate fi folosit, deopotriva, ca spatiu expozitional, ca scena de spectacol sau loc de conferinte: are doua fotolii si o masa joasa - ce e, de fapt, tot o piesa de mobilier decorativ. In mijlocul salii troneaza o soba din fier, frumoasa ca o piesa de colectie care incalzeste intreaga galerie. De undeva, o muzica, aleasa anume, se ridica aidoma unui balon de buna-dispozitie, extrem de discret, iar un brad natural, cu patru virfuri („asa reuseste Bogdan sa cumpere in fiecare an un brad ciudat, pe care altii nu l-ar lua“, explica Luminita), amin­teste ca vine Craciunul. Faptul ca totul, in acest loc, este conceput in ideea de a oferi ceva deosebit, nu doar de a pune un lucru la dispozitie, este opinia tuturor celor care, odata ce au trecut pragul Galeriei Basil, isi vor dori mereu sa revina.

Discuta si planuri pentru viitor
Cu putin timp in urma, la Basil, inca se mai tineau cursurile de creatie artistica. Era inainte de vacanta, dar, spre deosebire de obisnuitul simtamint de eliberare de dinaintea vacantelor scolare,
cursantele de la Basil – pentru ca, fara sa fie o regula, erau prezente doar femei –considerau vacanta o simpla pauza si intrebau cind anume, in luna ianuarie, se vor relua sedintele.
Pe linga masa lunga din mijlocul galeriei, cursantele forfoteau, lucrind de zor la tablourile din care se va alcatui o expozitie dedicata Romaniei.
Ideea expozitiei, sugerata de Lumi­nita Vasile, a fost primita cu entuziasm si s-a concretizat in trei tematici, care le-au inspirat pe artiste.
Un grup a optat pentru „Circul“ din Romania, altul pentru „Lumea cinematografiei“, iar ultimul grup a ales ca subiect „Romania e frumoasa“.
Cele care au selectat tematica clasica a frumusetilor romanesti si-au gasit inspiratia in imagini fotografice cu peisaje din tara sau in pagini de albume de arta. Fiecare considera o provocare ideea de a realiza un tablou pentru aceasta expozitie, a carei tematica le inspira. Si, desi impartasesc aceeasi „febra a cre­atiei“, nu toate cursantele se dedica lucrarilor pentru expozitie, ci isi urmeaza, liber, propria chemare. Astfel, printre pictorite, o sculptorita lucreaza la un cap al apostolului Petru, avind ca model o pictura de El Greco. O alta cursan­ta a ales sa exerseze studiul culorilor, urmind sa-si arate, ulterior, maiestria, printr-o pictura in care va prezenta un fragment dintr-un covor oltenesc, pentru ca „si asta este o imagine a Romaniei frumoase, nu-i asa?“.
Cea care se pliaza pe fiecare creatie in parte, intelegind ce este in sufletul fiecarei cursante si ajutind-o sa izbuteasca in demersul sau artistic, este pictorita Fabiana Dima, o tinara artista care, de cinci ani, preda cursuri de pictura la galerie, fiind o veterana „marca Basil“. Cel mai frumos lucru pe care a reusit pictorita sa il transmita elevelor sale, ca o marca artistica de maestru, este priceperea de a crea o anume transparenta si o vibratie a culorilor, pe care le regasesti la toate ucenicele Fabianei.

Fascinatia pietricelelor colorate
In ziua urmatoare, mai precis joi, inainte de prinz, la Basil era aceeasi atmosfera de atelier de creatie, in care inva­tacelele in ale artelor frumoase, sub indrumarea artistului coordonator, deprind tainele mestesugului care le ajuta sa creeze lucrari in mozaic. Maes­tru le este, de aceas­ta data, graficiana Cristina Buzamet care, dupa ce a vizitat Barcelona, s-a indra­gostit iremediabil de mozaicurile din parcul Guelle. „Cind m-am intors din Spania, am propus acest curs de mozaic decorativ la Galeria Basil si am avut placuta surpriza de a avea succes“, spune artista. Unele dintre cursantele de la pictura au avut curiozitatea de a aborda si aceasta tehnica, fascinate de lucrul cu pietricelele si margelele colorate. „Se pot utiliza scoici, oase, dar si margele de sticla, materialul de baza raminind totusi bucatelele de faianta“, explica profesoara, care, pentru prima data, le arata cursantelor ce inseamna chituirea unei lucrari in mozaic. „Este o etapa mai dificila, care presupune efort si rabdare. Pietrele lipite cu aracet se acopera cu o din chit si apa, utilizind un polonic, cu care se toarna aceasta solutie peste lucrare; surplusul se stringe cu ajutorul pensulei, iar apoi se netezeste chitul pe toata suprafata, uniform. Astfel, se umplu toate rosturile dintre pietricele. Partea cea mai grea este spalarea chitului cu un burete si cu multa apa, iar la final, pentru stralucire, tabloul este curatat cu solutie pentru geamuri“, le explica maestra. De voie, de nevoie, toata lumea chituieste, multe dintre cursante folosind manusi de plastic, pe care si le imprumuta, pentru a se proteja de apa rece si murdara.

Cadouri pentru sarbatori
Vacanta de sarbatori le-a dat prilejul artistelor in devenire de la Basil sa-si utilizeze, in cel mai placut mod, lucrarile pe care le-au realizat la cursuri. Unele dintre tablouri, fie ele picturi sau mozaicuri, au ajuns, sub forma de cadouri, la cei dragi, iar altele au impodobit propriile interioare ale locuintelor sau ale caselor de vacanta. Diversitatea este la ordinea zilei: de la tablouri mici, cu pasarele, cum ar fi pitigoi in peisaj hibernal sau un cocos multicolor, pina la lucrarile de ceramica, cu modele decorative; de la o femeie cu buzele de un rosu stralucitor, care isi ascunde chipul sub borul unei palarii, neavind aceeasi grija pentru a-si acoperi sinii, pina la barci cu pinze, pe lac, dupa o pictura de Monet – orice se poate gasi intre ramele lucrarilor terminate si etalate pe linga peretii galeriei. „Am bucuria de a veni la cursurile de pictura, chiar cu asentimentul celor de acasa“, este declaratia standard a cursantelor care frecventeaza Galeria Basil. Acestea sint femei cu cele mai diverse profesii: ingineri, economisti, redactori, medici. Toata lumea vorbeste, aici, despre terapia prin arta, dar mentioneaza, in mod special, ambianta pla­cuta din galerie, relatiile de prietenie care se dezvolta la aceste
cursuri si atmosfera relaxata in care se des­fasoara orele. „Multe dintre noi am venit, la inceput, cu copilul, pentru a-i oferi o educatie artistica. Dar, ulterior, ideea de a ne incerca propriul talent ne-a atras si ne-am inclus in programul cotidian aceste cursuri de arta, prin care ne luam revansa fata de cenusiul unei existente bazate prea mult pe rutina“, sint de parere iubitoarele de arta care ucenicesc, cu dedicare, la Basil.
de Adina Stefan - 4 afisari

Un comentariu: