Galeria Basil & Basil Art - ateliere de pictura

FII CEEA CE VREI SA DEVII!
www.galeriabasil.ro
www.atelieredepictura.ro

miercuri, 14 mai 2014

Modul ACCADEMIA



MODUL „ACCADEMIA”
- Anul I -

Perioada desfasurare: septembrie 2014 – iunie 2015
Numar minim si maxim de locuri/grupa: 6 – 10
Zile de frecventa: marti 18.30-21.30, miercuri 10-13, miercuri 18.30-21.30, joi 10-13
Cost/curs: 2600 ron - include toate materialele si instrumentele de lucru si se achita in trei transe, astfel: 1000 ron in avans, la data inscrierii, 800 ron in intervalul 15-20 octombrie 2014 si 800 ron in intervalul 15-20 februarie 2015. Materialele si instrumentele sunt disponibile doar in cadrul atelierului. Acest cost include si spatiul expozitional si cheltuieli de organizare pentru proiectul anual.
Data limita pentru inscrieri: 15 iunie 2014 (completarea formularului de inscriere si achitarea avansului)
Pentru cei ce doresc sa achite integral la momentul inscrierii se ofera un discount de 5%.

Prezentare curs:
Acest modul isi propune parcurgerea si asimilarea principalelor problematici si tehnici de desen si culoare. Atat in desen cat si in culoare, vom aborda (in primul an) si aprofunda primele doua genuri: natura statica si portret. Temele, subiectele si tehnicile propuse vor acoperi o arie cat mai larga de forme, materialitati, situatii compozitionale si de lumina.
In prima parte a cursului:
STUDIU DESEN
(total sedinte desen: 16)
Desenul este primul pas in dezvoltarea artistica, si nu numai. Ne-am propus prin aceste sedinte acomodarea cu studiul sustinut (minim doua sedinte pentru fiecare lucrare), cu reprezentarea formelor tridimensionale intr-un spatiu bidimensional, dar si acomodarea, intelegerea si utilizarea unui set de pasi de urmat in orice tip de lucrare pe care am abordat-o sau pe care o vom aborda in perioada urmatoare, precum si dezvoltarea unui mod de a gandi si de a observa. Acesti pasi sunt: paginatia, constructia si valoratia, iar ei se aplica in cazul tuturor genurilor artistice mentionate mai sus. Paginatia- presupune observarea atenta a subiectului si aranjarea in pagina a obiectelor; constructia- se refera la desenarea efectiva a obiectelor in baza rapoartelor si proportiilor dintre ele, dar si la obtinerea asemanarii cu subiectul propus; valoratia- inseamna redarea volumului prin umbre si lumini.

In cea de-a doua parte a cursului:
STUDIU CULOARE
(total sedinte culoare: 16)
In aceste patru luni de curs ne vom concentra asupra picturii, in mod special asupra reprezentarii volumului prin culoare in cazul principalelor genuri artistice: natura statica, portretul si compozitia. Dupa cum spuneam mai sus, desenul este primul pas in dezvoltarea artistica, iar culoarea ii urmeaza completand desenul.
In cazul picturii, cele doua problematici majore sunt: reprezentarea clarobscurului (problema picturii clasice- reprezentarea volumului prin umbra si lumina, respectiv alb si negru) si echivalarea cromatica (problema picturii moderne- sugestia volumului in culoare, culori calde in lumina, culori reci in umbra).
Pe langa rezolvarea acestor abordari diferite, este esentiala intelegerea si utilizarea teoriei culorilor si a contrastelor cromatice, dar si utilizarea si intelegerea diferentelor dintre tipurile tehnicilor de pictura
abordate la curs.

La finalul fiecarei perioade (desen si culoare) vor avea loc sedinte de evaluare/test. Acestea vor dura doua sedinte a cate trei ore in cazul desenului si o sedinta de sase ore in cazul culorii

Si, fiindca acest modul este doar primul pas in programa ce se va desfasura pe o perioada de trei ani, pentru a putea fi admis in anul II, fiecare cursant va avea de realizat acasa, pe perioada verii, o lucrare pentru proiectul expozitional ce va deschide urmatoarea sesiune de cursuri.

PROGRAMA DESFASURATA

STUDIU DESEN (15 septembrie 2014 - 17 ianuarie 2015)
Sedinta 1 – prezentare generala etape desen/natura statica cu obiecte rotunde (sfera, fruct, vas)/ alb pe alb/ creion
Sedinta 2 – continuare/valoratia
Sedinta 3 – natura statica/cub, paralelipiped,piramida/alb pe negru/creion/perspectiva lectia 1
Sedinta 4 – continuare/valoratia
Sedinta 5 – compozitie cu draperie, sfoara si cutii de chibrituri/alb si negru si gri/creion/perspectiva lectia 2
Sedinta 6 – continuare/valoratia
Sedinta 7 – materialitati/sticla, metal, portelan/creion
Sedinta 8 – continuare/valoratia
Sedinta 9 – carbune/prezentare tehnica/materialitati diferite – draperii
Sedinta 10 – continuare/valoratia
Sedinta 11 – mulaj/ochi+nas+gura+ureche/alb pe alb/creion
Sedinta 12 – continuare/valoratie
Sedinta 13 – Mulaj- Hermes (masca)/alb pe negru/carbune
Sedinta 14 – continuare/valoratie
Sedinta 15 – Mulaj Apollo/ron-bosse/alb si negru si gri/creion
Sedinta 16 – continuare/valoratie
Sedinta 17 si 18 – Teste/Evaluari (in saptamanile 19-31 ianuarie 2015)

STUDIU CULOARE (1 februarie – 6 iunie 2015)
Sedinta 19 – prezentare generala/teoria culorii si prezentarea tuturor tehnicilor de lucru (aquarella, tempera, acril)
Sedinta 20 – natura statica/cub, sfera, fruct vas lut si portelan/clar-obscur/aquarella pe hartie
Sedinta 21 – continuare
Sedinta 22 – Mulaj Diana/clar-obscur/aquarella pe hartie
Sedinta 23 – continuare
Sedinta 24 – Natura statica/materialitati (metal, oglinda, ipsos)/tempera cu emulsie pe mucava
Sedinta 25 – continuare
Sedinta 26 – Mulaj Apollo/clar-obscur/tempera cu emulsie pe mucava
Sedinta 27 – continuare
Sedinta 28 – autoportret si obiecte in rama/echivalare cromatica/acril pe mucava preparat
Sedinta 29, 30 si 31 – continuare
Sedinta 32 – Evaluare/test (6 h, in saptamana 8-13 iunie)

In perioada 15 iunie – 15 august 2015, veti realiza o lucrare avand tehnica la alegere (poate fi si mixta), pe dimensiuni 50/70 sau 100/100 (aproximativ), in clar-obscur, tema PORTRET INSPIRAT DUPA ARCIMBOLDO.
Data limita de predare a lucrarii este 20 august 2015. Fiecare cursant va participa la organizarea expozitiei. Aceasta va fi anuntata cu minimum doua saptamani inainte de ziua vernisajului.

Materialele si instrumentele folosite:

• creioane, carbune natural, radiere, estompe, vinclu-uri, vizor, plansete, sevalete, fire cu plumb, andrele, obiecte studiu, hartie desen 50/70, scotch hartie, hartie aquarella 50/70, mucava preparata pentru tempera 50/70, mucava preparata pentru acril 50/70, pensule de aquarela si pensule de tempera si acril, pahare, palete, servetele, culori (aquarella, tempera si acril), etc.

Vacantele vor fi, dupa cum urmeaza:
1. Vacanta de Craciun (22 decembrie 2014 – 3 ianuarie 2015),
2. Vacanta Intersemestriala (2 – 7 februarie 2015) – dupa saptamanile de evaluare
3. Vacanta de Primavara (13 – 25 aprilie 2015)
4. 15 iunie – 15 septembrie 2015 Vacanta Mare

Mentionam ca:
• Va rugam sa respectati intervalele orare in care se desfasoara sedintele de curs. Prima parte a fiecarei sedinte este extrem de importanta, asadar va rugam sa nu intarziati.
• Absentele nu se recupereaza decat in limita a patru sedinte/curs (doua la desen si doua la culoare), cu conditia sa anuntati absenta si sa puteti participa in alt interval orar sau zi de frecventa din aceeasi saptamana.
• In cadrul fiecarei sedinte se va lua o pauza de 10 minute, doar in intervalul 11.50-12 .00 (pentru frecventa dimineata) sau 19-30-19.40 (pentru frecventa de seara)
• Materialele si uneltele folosite vor fi adresate exclusiv acestui tip de modul (accademia). Fiecare cursant isi va pregati spatiul de lucru iar la finalul fiecarei sedinte isi va strange materialele si uneltele (recomandam sa ajungeti cu 5-10 minute inainte de inceperea cursului).
• Utilizarea telefoanelor mobile in cadrul cursului este interzisa – va rugam sa le puneti pe mod silentios.
• Va recomandam sa purtati incaltari comode in cadrul cursului deoarece, atat in perioada studiu desen cat si in cea de studiu culoare, se va lucra numai la sevalet si planseta (in picioare).
• Toti cursantii ce vor admite in anul II si se vor reinscrie, vor avea acces gratuit la Atelierele Basil– o data pe saptamana, pentru un interval de patru ore, in afara orelor de curs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu